Rust in de tent

Wanneer je kind erg druk of ongedurig is, dan is het zinvol het zo vaak mogelijk tot rust te brengen door rustmomenten te creëren. Als je het goed doet zul je zien dat die rust vanzelf inwerkt en je kind ook op andere momenten rustiger wordt. Je kunt aan van alles denken, zoals spelletjes die ervoor zorgen dat iets langzaam verloopt zoals: we doen wie het langzaamst kan bewegen, zoals een mime speler. Hoe trek je dan je sokken aan? Hoe dekt een mimespeler de tafel? (Wel een kwartiertje eerder beginnen!)

Creëer avondrust met een ‘ogen-dicht-verhaal’

‘s Avonds wanneer je je kind naar bed brengt kun je in plaats van voorlezen ook eens een geleide meditatie doen. Dat is een verhaaltje dat je kind met de ogen dicht beluisterd en waarnaar het van binnen naar de plaatjes kan kijken. Een verademing voor de dolgedraaide koppetjes die een dagelijks bombardement van visuele prikkels maar met moeite kunnen verwerken.

Een voorbeeld:

Doe het licht vast uit, eventueel een nachtlampje aanlaten. Oogjes dicht en stel je eens voor dat: “Je in een prachtige omgeving bent. En dat het mooi weer is en je loopt daar helemaal ontspannen, je voelt je heerlijk. Kijk eens wat voor omgeving het is, is het bos, zijn er heuvels, is het aan zee op het strand?”

Laat je kind dat niet hardop zeggen, je hoeft dat niet te weten. Anders stoort het in het naar binnen gaan van zichzelf bij het kind. Praat met een zachte stem en vertraag, zodat je kind rustig in slaap kan vallen.

Zeg verder: “Terwijl je daar bent komt er een prachtige vogel aan en tot je verwondering kan die praten. De vogel zegt: ‘zullen we samen verder wandelen?’
Ja, dat wil je wel. Samen lopen julie daar in die prachtige omgeving en soms zeggen jullie iets daarover tegen elkaar. Jullie lachen soms en hebben het fijn met elkaar.

Even niets zeggen.

Dan zegt de vogel, ‘zullen we daar op dat stille plekje gaan zitten?’ Zullen we daar even uitrusten? Daar is het een prachtig plekje voor. Jullie wandelen er samen naar toe en je gaat daar heerlijk zitten of liggen. De vogel zit naast je. Het is er heerlijk rustig.
Hè hè, zegt de vogel, hier hoeven we helemaal niets. Wat is dat heerlijk rustig. En stil. Jij voelt dat ook zo, je hoeft helemaal niets en zo vallen jullie in een heerlijke diepe slaap.”

 

Deze tip werd je aangeboden door Pia de Blok.

Pia is sinds 1983 yogadocente en auteur van Advaita Sprookjesboek (uitgever Koppenhol).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.