Opvoedvraag

“Mijn oudste en jongste dochter schelen maar anderhalf jaar. De jongste is net iets slimmer dan de oudste en geeft vaak sneller antwoord op raadsels, vragen en sommen. 

Hoe prijs en stimuleer je de jongste zonder de oudste zich ‘dom’ te laten voelen? Want dat is ze echt niet.”

Sommige kinderen gaan zichzelf meteen met hun broertje of zusje vergelijken als ze een compliment voor hem of haar horen. Ze vertalen ‘Wat slim van je!’ automatisch in ‘Dus ik ben dom’. Als je jongste het leuk vindt om te leren en daar goed in is, wil je haar natuurlijk niet tekort doen. Tegelijkertijd wil je ook rekening houden met de gevoelens van je oudste dochter. Maak er bij het spelen van raadsel- of vraagspelletjes geen wedstrijd van, maar stel aan iedereen afzonderlijk een vraag. Geef ieder kind complimentjes voor zijn of haar persoonlijke prestatie (‘Je wist het nog sneller dan je vorige vraag!’). Stel regels (‘Als je een antwoord voor je beurt geeft, vervalt je vraag.’).

Probeer daarnaast je oudste dochter eens anders naar zichzelf te laten kijken, zodat ze zichzelf niet langer de stempel ‘minder slim’ hoeft te geven. Let de komende tijd op dingen die ze slim heeft aangepakt, los van haar zusje, en beschrijf wat ze heeft gedaan (‘Hé, wat heb je je kast handig ingedeeld. De sokken bij elkaar, de broeken op een stapel, zo hou je veel ruimte over’). Ze zal zichzelf dan vaker realiseren: ‘Mm, goed van mezelf. Ik ben best slim’.
Als je enthousiast bent over de kennis van je jongste dochter, kun je dit beter bewaren voor een moment waarop jullie met z’n tweeën zijn. Benoem haar prestatie en vergelijk haar niet met haar oudere zus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.