Teleurstellingen, hoe leer ik mijn kind ermee om te gaan?

Sandy: “Mijn zoon (7) kan moeilijk omgaan met teleurstellingen. Vaak begint hij meteen te huilen als hij zijn zin niet krijgt. Ook als hij buiten aan het spelen is en hij bij een spelletje wordt ‘afgemaakt’ of verliest, barst hij in huilen uit. Steeds weer is het drama. Hij wordt er ook regelmatig mee gepest en voelt zich dan nog beroerder. Ik heb al van alles geprobeerd, ben streng én begripvol geweest. Nu weet ik het gewoon niet meer. Hoe zorg ik ervoor dat hij beter leert omgaan met dingen die gaan zoals hij het zou willen?”

Veel ouders zullen je vraag herkennen. Het is ook niet makkelijk om al tegen je verlies te kunnen als je 7 jaar bent. Probeer te achterhalen waar je zoon het meest behoefte aan heeft en neem dat serieus. Hij mag best teleurgesteld zijn, maar moet nog leren hier mee om te gaan. Belangrijk is het benoemen van zijn gevoelens: zeg hem dat je ziet hoe moeilijk het voor hem is om te verliezen of zijn zin niet te krijgen. Daar laat je het bij. Bedenk daarna samen met hem wat hij wil leren, zodat hij sterker wordt als iets niet gaat zoals hij het wil. Deze vragen kunnen je helpen:

  • Wat zou hij zelf het liefst willen leren in dit soort situaties? Hoe kan hij dat doen? Wat kan hij bijvoorbeeld zeggen?
  • Bespreek de dingen die al goed gaan en vraag hem hoe hij dat aanpakt. Laat hem precies beschrijven wat hij nu denkt en hoe hij tegen zijn vriendjes doet. Geef hem hier complimenten voor.
  • Maak een lijstje met voordelen: wat levert het hem op als hij anders reageert als hij een spelletje heeft verloren?
  • Houd een lijstje bij van de dingen die goed gaan en koppel daar eventueel een leuke beloning aan.

M.m.v. Kindercoach Tea Adema (kindercoachfriesland)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.